روشی که مغزتان به شما دروغ می گوید

به گزارش وبلاگ پردیس وب، می خواهیم چند مثال و موردی که ذهنمان سرمان کلاه گذاشته است را مرور کنیم تا متوجه شویم ذهنمان بیشتر از آنچه که تصور می کنیم دروغ گو است.

روشی که مغزتان به شما دروغ می گوید

به گزارش وبلاگ پردیس وب به نقل از خبر فوری، موفقیت در کار و زندگی به تصمیمات خوب بستگی دارد. تصمیمات خوب هم به دو چیز بستگی دارد: نخست، نیاز دارید واقعیت ها را بدانید و دوم نیاز دارید هوشمندانه درباره شان فکر کنید.

بیشتر تکنیک ها و مشاورهای تصمیم گیری روی عنصر دوم تمرکز دارند و به شما نکاتی درباره چگونگی بررسی ارزش تصمیم های جایگزین و هوشمندان پیدا کردن انتخاب های بهتر تاکید دارند.

شاید شما تصور کنید واقعیت ها به طور طبیعی از خودشان مراقبت می کنند و شما با چشم و گوش و مغز خود، آن ها را دریافت می کنید و چیزهایی که لازم است را می دانید.

متاسفانه، این فرض اصلاً درست نیست و نمی شود آن را قطعی دانست. کتاب جدید دانشگاه روان شناسی ویرجیانا به نام Perception: How Our Bodies Shape Our Minds تمام روش هایی که مغزتان به شما دروغ می گوید یا حقایق را طور دیگری نشان می دهد؛ شرح داده است.

مغز ما براساس آنچه درک می کنیم و دریافت های جسمی، خلق و خو و شرایط زندگی، ممکن است واقعیت ها را تغییر دهد.

در ادامه می خواهیم چند مثال و موردی که ذهنمان سرمان کلاه گذاشته است را از کتاب فوق مرور کنیم تا متوجه شویم ذهنمان بیشتر از آنچه که تصور می کنیم دروغ گو است:

1- وقتی خسته هستید؛ همه چیز دورتر می شود

فاصله ها بخشی از واقعیت ها هستند و فرضی و توهم یا عقاید ما را شکل نمی دهند. سوال چقدر فاصله دارد؟ کاملا عینی و درست است و یک پاسخ مشخص واقعی دارد.

اما مغز ما روی حدس ها و تخمین های ما درباره یک اندازه کوتاه اثر می گذارد و تجربه های منطقی را زیر سوال می برد. حتی احساسات ما نیز روی تخمین های ما و محاسباتمان تاثیرگذار هستند.

محققان دریافتند اگر چاق یا خسته باشید؛ مسافت ها دورتر به نظر می رسند. عکس این قضیه هم صادق است. اگر تصور می کنید رسیدن به چیزی آسان است؛ فاصله ها نزدیک تر یا در دسترس تر از واقعیت به نظر می رسند.

اگر چیزی در دست داشته باشید که دامنه دسترس پذیری شما را افزایش می دهد؛ همه چیز به شما نزدیک تر می شود.

2- غذا باعث خوبی و مودبی بیشتر شما می شود

تحقیقات نشان می دهد قضات در هنگام گرسنگی، مهربانی و خوبی کمتری دارند. به همین خاطر، یک باور قدیمی در میان مردم است که برای شنیدن حکم دادگاه یا صدور رای، بهتر است پس از نهار سراغ یک قاضی بروید.

همین طور مطالعات دیگری نشان می دهد افرادی که یک لیوان شربت بزرگ و شیرین نوش جان کرده باشند؛ بیشتر به دیگران کمک می کنند. بچه هایی که صبحانه خوردند؛ در مدرسه عملکرد بهتری دارند و مسائل رفتاری کمتری خواهند داشت.

گرسنگی یک واقعیت در زندگی است که روی تصمیمات خود تاثیرگذاری زیادی دارد.

3- وقتی غمگین هستید؛ همه چیز سخت تر است

فقط گرسنگی نیست که روی بینش ما نسبت به محیط اطراف تاثیرگذار است؛ احساسات دیگر از جمله غم و ناراحتی هم تغییرات قابل توجهی روی درک واقعیت ها دارند.

به عنوان مثال، افرادی که موسیقی های غمناک گوش می کنند؛ تپه ها را شیب دار از افرادی می بینند که موسیقی شاد گوش کردند. وقتی غمکین هستید؛ دنیا سخت تر و پر مشکل به نظر می رسد.

4- وقتی با دوستان هستید؛ همه چیز راحت تر است

همین طور یک شرکت خوب باعث می شود کارها آسان تر به نظر برسند.

وقتی می خواهید یک بار و وسیله سنگین را جابه جا کنید؛ تصور حمل آن با دوست و فرد دیگری، آن را سبک تر می کند ولی اگر بخواهید تنهایی آن را بلند کنید؛ سنگین تر می شود. با همراهی دوستان، شیب تپه ها کمتر و مسافت ها نزدیک تر می شود.

5- ما براساس زمینه ها یک رنگ را حدس می زنیم

ده ها مقاله، تحقیق و تست در سالیان اخیر نشان می دهند حدس رنگ در افراد مختلف به مسایلی مانند رنگ اطراف سوژه یا رنگ هایی که پیشتر دیده اند؛ بستگی دارد.

رنگی که اطراف یک سوژه است؛ روی استنباط ما اثر می گذارد. اگر زمینه سفید و خاگستری باشد؛ یک رنگ حدس می زنیم و اگر زمینه رنگی باشد؛ رنگ دیگری می بینیم.

حتی دیدن یک لباس در روز با دیدن لباس در شب، روی رنگ لباس تاثیرگذار است. افرادی که در نور روز یک لباس را می بینند؛ به رنگ های روشن تمایل دارند ولی افرادی که در شب یک لباس را مشاهده کردند؛ رنگ هایی مانند سیاه و آبی را بیشتر می بینند.

مراقب تصمیم های سریع باشید

همه این مثال ها نشان می دهند چقدر ذهن انسان می تواند واقعیت ها را عجیب و غریب نشان بدهد. دروغ های مغز یک هشدار برای همه افراد، به ویژه طراحان، کارآفرینان، مدیران و مشاغل حساس است.

شما هیچ گاه فقط با یک نگاه کردن یا گوش دادن نمی توانید درباره یک واقعیت تصمیم قطعی و درست بگیرید. ذهن ما می تواند رنگ، فاصله، سختی و آسانی یک چیز را عوض کند. نه تنها مغز و ذهن، بلکه احساسات ما هم در تغییر واقعیت ها دخیل هستند.

صبح از خواب بیدار می شوید و تصور می کنید بعدازظهر آسانی در انتظار شما است ولی این طور نمی شود. یک رنگ را برای طراحی یک محصول پیشنهاد می دهید ولی نتیجه اصلا مورد قبول شما نیست.

بهتر است در تصمیم گیری ها با احتیاط عمل کنیم و سریع تصمیم نگیریم. داشتن یک فکر باز و آماده پذیرفتن خطاها می تواند موفقیت بیشتری در کار و زندگی نصیب تان کند. همیشه احتمال درصدی خطا برای هر تصمیم خود کنار بگذارید.

منبع: جام جم آنلاین

به "روشی که مغزتان به شما دروغ می گوید" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روشی که مغزتان به شما دروغ می گوید"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید