آلودگی 79 درصد از آب میوه های سنتی
به گزارش وبلاگ پردیس وب، نتایج یک پژوهش در آب میوه فروشی های جنوب شهر تهران نشان داد که 79 درصد از آب میوه ها به باکتری های کلی فرم و غیر کلی فرم به صورت ترکیبی آلوده بودند.
به گزارش وبلاگ پردیس وب، شناسایی و حضور بعضی باکتری ها در یک محیط و یا ماده غذایی نشان می دهد که یک آن محیط یا غذا به مدفوع آلوده شده است. باکتری هایی مثل یرسینیا آنتروکلی تیکا، شیگلا و اشرشیا کلی نمونه هایی از این باکتری ها هستند که می توانند باعث عفونت های معده ای روده ای شوند.
آنالیز وجود این باکتری ها در نشان دادن آلودگی های ثانویه و عدم رعایت موازین بهداشتی به ویژه بهداشت فردی اهمیت زیادی دارد و می تواند در پیشگیری از وقوع عفونت ها و مسمومیت های غذایی موثر باشد.
به همین دلیل پژوهشگران پاتولوژی، علوم آزمایشگاهی و میکروب شناسی، با انجام مطالعه ای آلودگی میکروبی آب میوه های سنتی عرضه شده در مناطق جنوب شهر تهران را آنالیز کردند.
این مطالعه در نیمه دوم سال 1397 انجام گرفت و به صورت تصادفی 25 آب میوه فروشی انتخاب و از هر مغازه چهار نوع آب میوه شامل آب انبه، آب هویج، آب سیب و آب کرفس، (جمعا 100 نمونه) تهیه شد.
بر اساس استاندارد ملی ایران؛ در یک میلی لیتر آب میوه نباید هیچ یک از باکتری های پاتوژن وجود داشته باشد. همچنین اگر شمارش باکتری های کلی فرم باکتری های شاخص کیفیت بهداشتی آب و غذا از میزانی که مشخص شده است، بالاتر باشد، نمونه غیرقابل مصرف خواهد بود.
در این پژوهش مشاهده شد که 40 درصد از نمونه های آب میوه به یکی از باکتری های بیماری زا (اشرشیاکلی، شیگلا، سالمونلا و یرسینیا) که نباید در آب میوه حضور داشته باشند، آلوده بودند و قابل مصرف نبودند.
همچنین 79 درصد از نمونه های آب میوه به باکتری های کلی فرم و غیر کلی فرم به صورت ترکیبی آلوده بودند.
در آنالیز نوع آب میوه های آلوده مشاهده شد که باکتری اشرشیاکلی در هر چهار نوع آب میوه وجود داشت، باکتری شیگلا در آب هویج و کرفس و سیب، باکتری یرسینیا انتروکلی تیکا در آب کرفس و آب انبه و باکتری سالمونلا فقط در آب هویج مشاهده شد.
پژوهشگران این مطالعه با توجه به نتایج به دست آمده می گویند: دلیل حضور کلی فرم در این نمونه های آب میوه می تواند ناشی از وجود منابع مختلف مثل آب، خاک، مدفوع و ... باشد که تماس با هرکدام از این منابع می تواند باعث آلودگی محصولات گردد. همچنین می توان بیان کرد که در بعضی موارد علت بار بالای میکروبی می تواند استفاده از مواد اولیه بی کیفیت یا کیفیت پایین، عدم شستشوی مناسب میوه ها، عدم انجام پوست گیری میوه ها در شرایط بهداشتی باشد.
این محققان عنوان می نمایند: بخش دیگری از بار میکروبی ممکن است به علت آلودگی احتمالی یخ هایی باشد که برای خنک کردن استفاده می شوند. نگهداری نکردن از آب میوه ها در شرایط بهداشتی و آلودگی ظروف و وسایل عرضه آب میوه نیز می تواند از دلایل آلودگی این محصولات باشند.
در این مطالعه باکتری های یرسینیا انتروکلی تیکا (دو درصد)، سالمونلا (یک درصد)، اشرشیا کلی (25 درصد) و باکتری شیگلا (14 درصد) در آب میوه ها شناسایی شد.
در انجام این پژوهش؛ محمد مهدی سلطان دلال، حامد اصغرزاده، روناک بختیاری، محمد کاظم شریفی یزدی، مهدیه پورمرادیان و فریبا نباتچیان؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران مشارکت داشتند.
نتایج به دست آمده از این مطالعه، به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان مشخص میران فراوانی یرسینیا انتروکلی تیکا در آب میوه های سنتی آب میوه فروشی های جنوب شهر تهران در مجله پیاورد سلامت دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران منتشر شده است.
منبع: خبرگزاری ایسنا