راهنمای انتخاب بهترین ساز برای آغاز موسیقی
به گزارش وبلاگ پردیس وب، انتخاب بهترین ساز برای آغاز موسیقی به شرایط مختلفی مثل علاقه و سلیقه شخصی، سن فرد برای آغاز آموزش، توانایی جسمانی، میزان پشتکار و اراده در تمرین ها و هدف و دیدگاه فرد بستگی دارد.
وبلاگ پردیس وب | سرویس فرهنگ و هنر - برای آموزش موسیقی ساز های متنوعی از جمله ساز های ایرانی و غربی وجود دارد که آموزش را می توان با هر کدام از آن ها آغاز کرد و هیچ سازی پیش احتیاج ساز دیگری نیست. یادگیری هرساز دارای فرایند آموزشی مشخصی است که همه احتیاج ها درآن تعبیه شده است.
عده زیادی هنگامی که می خواهند به سمت موسیقی بفرایند این پرسش در ذهنشان به جود می آید که من باید کدام ساز را آموزش ببینم. انتخاب ساز به شرایط مختلفی بستگی دارد که هریک را آنالیز می کنیم.
علاقه به ساز
علاقه چیزی نیست که با فرد با مشورت کردن با اطرافیان یا مدرسان و مربیان موسیقی در خصوص آن به نتیجه برسد. بلکه امری کاملا شخصی است و به خود فرد بستگی دارد. هر فردی باید در درون خودش جستجو کند تا متوجه گردد که با چه سازی و چه صدایی می تواند ارتباط بهتری برقرار کند و به چه سبکی از موسیقی علاقه دارد.
سن شخص
سن ورود به جهانی موسیقی خیلی در آینده موسیقیایی شخص تاثیر گذار است.
- بچه ها زیر 10 سال بهتر است که موسیقی را با کلاس های ارف آغاز نمایند. محیط آموزشی کلاس های ارف مخصوص بچه ها طراحی شده است به گونه ای که قدم به قدم همراه با بازی مطالب اولیه موسیقی را به بچه ها آموزش می دهند. در کلاس های ارف ساز های بلز و فلوت آموزش داده می گردد.
بلز سازی است که مخصوص بچه ها طراحی شده است که در آن همه نت های موسیقی به ترتیب پشت سر یکدیگر قرار گرفته اند و از این لحاظ بچه ها می توانند درک بصری و تصور ذهنی بهتری نسبت به نت ها پیدا نمایند. علاوه بر آن هر یک از نت ها دارای یک رنگ خاص است و همین تفاوت رنگ ها هم برای تفکیک نت ها و درک بهتر موسیقی به کودک یاری می نماید و هم باعث جذابیت بیشتر آن می گردد. همچنین روی این ساز به جای اسم اصلی نت ها (دو، ر، می، فا و…) از حروف انگلیسی استفاده می گردد تا کار را راحت تر نماید و البته برای کودک قابل فهم تر باشد.
فلوت سازی است که هم صدای زیبای آن برای کودک بسیار جذاب است هم مکانیزم فراوری صدا در آن برای بچه ها جالب است. ضمن اینکه ساز کوچک و سبکی است و دست دریافت آن برای کودک آسان است.
طبق تحقیقات صورت گرفته بچه های که موسیقی را با کلاس های ارف آغاز می نمایند در آینده کمتر محتمل است که موسیقی را در وسط راه رها نمایند.
- برای بچه ها بالاتر از 10 سال در درجه اول باید علاقه فرد مد نظر قرار گیرد، ولی اگر برایش تفاوت چندانی نداشت انتخاب ساز های کامل و اصیلی مثل پیانو و ویولن (در ساز های غربی) و سنتور و تار (در ساز های ایرانی) انتخاب های خوبی هستند. البته هر سازی در این سن قابلیت انتخاب را دارد و محدودیتی وجود ندارد.
- برای سنین بالاتر بهترین ساز برای آغاز موسیقی ساز مورد علاقه فرد است، چون هم شخص با مسائل پیچده زندگی روبرو می گردد و فرصت تمرین کمی دارد و هم اینکه فرصتی براش باقی نمی ماند تا بخواهد چندین سال پایه ای کار کند. پس انتخاب سازی که فقط از آن لذت ببرد گزینه مناسبی است.
آمادگی جسمانی
گاهی اوقات کودک از نظر ذهنی آمادگی آغاز نوازندگی یا خوانندگی را دارد، اما از نظر جسمی و فیزیکی توانایی کافی را ندارد. به عنوان مثال برای ساز پیانو کودک باید حداقل بتواند در حالت ایستاده به کلاویه ها تسلط نسبی داشته باشد و قدرت فیزیکی آن برای فشار دادن کلاویه ها کافی باشد. البته برای ساز های زهی از خانواده ویلن، گیتار، تار و... قطعا باید با ساز هایی در ابعاد کوچکتر مثل یک هشتم یا یک چهارم آموزش را آغاز کرد. یا مثلا فرد باید حجم ریوی کافی برای آغاز یادگیری یک ساز بادی را داشته باشد. ساز های بادی بجز فلوت ریکوردر را معمولا هنگامی می توان آغاز کرد که دندان های اصلی کودک رشد نموده باشند و کودک قدرت کافی برای دمیدن در ساز را دارا باشد.
پشتکار
پشتکار و تمرین برای پیروزیت در موسیقی خیلی تعین نماینده است. یک استاد هرچقدر هم که بی نظیر باشد فقط راه را به هنرجو نشان می دهد، پیمودن این راه با هنرجو است. پیمودن این راه سختی ها و مشکلاتی دارد، اما برای به اوج رسیدن باید سختی ها رو تحمل کرد. پس هنگام تصمیم گیری در خصوص بهترین ساز برای آغاز موسیقی به میزان اراده و پشتکار خود هم توجه کنید.
هدف یا دیدگاه
تعین هدف هم از واجباته! اگر کسی تصمیم داشته باشد که برای دل خودش ساز بزند هر زمانی و با هر سازی می تواند آموزش موسیقی را آغاز کند. اما اگر کسی تصمیم دارد که اوج قلل موسیقی کشورش و یا حتی جهان رو فتح کند، هم باید هر چه زودتر آموزش موسیقی را آغاز کند و هم باید خودش و زندگی اش را وقف موسیقی کند.
نقش والدین در انتخاب بهترین ساز برای آغاز موسیقی بچه ها
- بهتر است والدین امکان گوش دادن و مشاهده نحوه نواختن انواع ساز ها را برای کودکشان فراهم نمایند تا ببینند فرزندشان به کدام یک از سازها علاقه بیشتری نشان می دهد.
- هنگامی که با هم به موسیقی گوش می دهید و یا به کنسرت رفته اید راجع به انواع سبک های موسیقی با فرزندتان صحبت کنید تا با سبک ها آشنا گردد.
- قبل از قول دادن به کودک که فلان ساز را برایش خواهید خرید از قیمت آن آگاه شوید تا با بودجه شما هماهنگی داشته باشد.
- به احتمال زیاد فرزند شما در اوایل کار از سخت بودن یادگیری شکایت خواهد نمود، توجهی نکنید و تنها سعی کنید او را تشویق به یادگیری کنید.
- دقت کنید که آیا در منزل خود فضای نگهداری ساز و امکان تمرین موسیقی را دارید یا خیر! و اینکه سر و صدایی که این ساز ایجاد خواهد نمود آیا ممکن است مزاحم زندگی دیگران گردد؟ شاید قبول نکنید، ولی همین موضوع اخیر می تواند مانع تمرین و پیشرفت فرزند شما گردد.
- بسیاری از اساتید موسیقی معتقد هستند که اگر فرزند خود را زودتر از آنچه ضروری است به کلاس های موسیقی بفرستید ممکن است، استعداد موسیقی آن ها را برای همواره کور کنید. بنابراین بهتر است که بچه ها موسیقی را با کلاس های موسیقی کودک (ارف) آغاز نمایند تا در محیطی شاد و بچه هاه با موسیقی آشنا شوند. زیرا اگر کودک در سن کم به کلاس های آموزشی جدی ساز فرستاده گردد ممکن است در صورت برخورد با سختی های فراگیری ساز ناامید شده و اعتماد بنفس خود را برای مدت زیادی از دست بدهد، این امر می تواند برای او در سایر زمینه های زندگی از جمله مدرسه نیز مضر باشد.
و اما خوانندگی!
گاهی والدین به دلیل علاقه فرزندشان به خواندن، به فکر آغاز آموزش خوانندگی برای فرزندشان می افتند. گاهی پدر و مادر ها قصد ثبت نام فرزند 3 یا 4 ساله شان در دوره های آموزش خوانندگی دارند. اما باید بدانید در چنین سنی آموزش خوانندگی به فرزند، پیروز نخواهد بود.
آغاز یادگیری خوانندگی باید بعد از سن بلوغ باشد. کیفیت صدای انسان به مرور زمان و با گذر عمر بهتر می گردد به همین دلیل است که خوانندگی در سنین پایین توصیه نمی گردد. سن بلوغ در افراد متفاوت است، اما به طور میانگین در سنین 11 یا 12 سالگی اتفاق می افتد؛ در این سن است که صدای فرد دچار تغییر می گردد. به طور مثال زمانی که صدای یک پسر نوجوان کلفت و بم می گردد می تواند یادگیری خوانندگی را آغاز کند.
در صورتی که کودکتان واقعا به خوانندگی علاقه دارد، اما از نظر سنی برای آغاز مناسب نیست، می تواند تا محیا شدن شرایط سنی مناسب به نوازندگی بپردازد؛ به این ترتیب تا سن مناسب برای خوانندگی از نظر ریتم، ملودی و سایر تکنیک ها قوی می گردد. با این حال کلاس های آوزا خوانی دسته جمعی از سن سه سالگی باعث رشد علاقه آن ها به موسیقی خواهد شد.
کلام آخر
به هیچ وجه فرزند خود را به خاطر علاقه ای که به فلان ساز داشتید، مجبور به یادگیری آن ساز نکنید. مهم آن است که فرزند شما بتواند با ساز انتخابی ارتباط برقرار کند و نوآوری های جدیدی در نواختن یا استفاده از ساز داشته باشد؛ پیروزیت یعنی همین. اینکه فرد چه سازی را می نوازد مهم نیست، مهم این است که درست و دلنشین باشد و در درجه اول خود از آن لذت ببرد.
منبع: setare.com