محمدکاظم کاظمی مخاطبان شعر را با بیدل آشنا می نماید
به گزارش وبلاگ پردیس وب در خراسان رضوی، ابوالمعانی میرزا عبدالقادر بن عبدالخالق ارلاس مشهور به بیدل دهلوی، شاعر پارسی سرای سبک هندی در اواخر قرن یازدهم و اوایل قرن دوازدهم هجری است.
بیدل در سال 1054 هجری قمری در پتنه در استان بهار هندوستان متولد شد. او شاعر پارسی گوی است که از ترکان جغتایی برلاس یا ارلاس بدخشان بود؛ وی بیشتر عمر خود را در شاه دنیا آباد دهلی زندگی کرد و آثار منظوم و منثور خود را ایجاد کرد و در سال 1079 ه جری قمری بخدمت محمداعظم بن اورنگ زیب پیوست، سپس به سیاحت پرداخت و پایان در سال 1096 ه جری قمری در دهلی سکنی گزید و سال 1133 هجری قمری در دهلی زندگی را بدرود گفت و در صحن خانه اش، در جایی که خودش وصیت نموده بود، دفن شد.
در آثار بیدل، افکار عرفانی با مضامین پیچیده، استعارات، و کنایات به هم آمیخته، و خیال پردازی و ابداع مضامین تازه با دقت و موشکافی زیادی همراه شده است. در نظم و نثر سبکی خاص دارد، و از برترین نمونه های سبک هندی به تعداد می آید.
شفیعی کدکنی در کتاب شاعر آیینه ها در مورد بیدل می گوید: بیدل را باید نماینده تمام عیار اسلوب هندی به تعداد آوریم.
حالا محمدکاظم کاظمی شاعر، نویسنده و منتقد ادبی که متولد هرات است اما سال هاست در مشهد سکونت دارد و عضو گروه علمی برون مرزی فرهنگستان زبان و ادب فارسی است و در سال 1395 به اسم دبیر علمی یازدهمین جشنوارۀ شعر فجر انتخاب و برگزیدۀ نخستین دورۀ جشنواره بین المللی شعر فجر در بخش فارسی زبانان هم هست، قرار است در شش جلسه مجازی درس گفتار آشنایی با شعر بیدل را برگزار کند.
آشنایی با زندگی، زمانه و آثار بیدل، خصوصیات زبانی شعر بیدل، عناصر و صور خیال در شعر بیدل، دلایل و جوانب ابهام و پیچیدگی در شعر بیدل، عشق و عرفان و مفاهیم اخلاقی و اجتماعی شعر بیدل از جمله سرفصل های این درس گفتار ذکر شده است.
کلید در باز: رهیافت هایی در شعر بیدل از انتشارات سورۀ مهر در سال 1387 ، گزیدهٔ غزلیات بیدل از انتشارات عرفان سال 1388) ، گزیدهٔ رباعیات بیدل انتشارات سپیده باوران سال 1398، مرقع صدرنگ: صد رباعی از بیدل انتشارات سپیده باوران سال 1398 و گزیدهٔ دیوان بیدل از انتشارات به نشر در سال 1392 از جمله کتاب های محمدکاظم کاظمی است که در مورد شعر بیدل تا به امروز منتشر نموده است.
درس گفتار آشنایی با شعر بیدل قرار است از این هفته روزهای دوشنبه از ساعت 16 تا 18 به همت مدرسه گفتاورد برگزار گردد.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران